Het is nu vr 27 nov 2015, 09:57
Verander lettergrootte
Vrolijke VierVoeters

Hondenrassen

de Spaanse waterhond

Hier kan men vragen stellen over een bepaald ras of iets over een ras plaatsen.

Moderator: MODjes

Forumregels
Alles wat hier staat is theoretisch.
Wat is u ervaring met een bepaald ras. Deel het ons mee zodat wij een reeëler beeld krijgen van een bepaald ras.
OPGELET: Elke hond is anders. Dus ga nooit verder op 1 reactie.

de Spaanse waterhond

Berichtdoor kaat » wo 09 jan 2008, 19:08

de Spaanse waterhond

Sociale hond

De Spaanse Waterhond is een vriendelijke hond, die zeer gesteld is op het eigen gezin en alles wat daarbij hoort. Als de honden goed gesocialiseerd worden, dan kunnen ze zonder problemen omgaan met andere honden, katten, kleine huisdieren, maar ook met paarden, koeien en andere boerderijhuisdieren.
De honden zijn sociaal, vriendelijk, makkelijk te trainen (ze leren erg vlug!) en passen zich gemakkelijk aan. Spaanse Waterhonden zijn zeer speels.

Spaanse Waterhonden zijn geen dominante honden. Er is weinig tot geen verschil tussen reuen en teven. Als men maar een hond heeft, hoeft men geen dominantieproblemen te verwachten, dit geldt zowel voor reuen als teven. Heeft men meer dan één hond en zijn de honden ook nog verschillend van geslacht, dan kan men merken dat vaak een teef de baas is.
De honden zijn absoluut geen vechtersbazen van karakter.

De hond in huis

De honden voelen zich net zo goed thuis op een flat als op een boerderij, maar in het eerste geval zal er toch iets meer met ze gewandeld moeten worden. Spaanse waterhonden vinden het heerlijk om lange wandelingen te maken, maar als het eens niet uitkomt, dan nemen ze met een kort ommetje ook genoegen.

Spaanse Waterhonden zijn geen echte bewakers, de honden zijn in dusverre waaks, dat ze aanslaan als er vreemden plotseling binnenkomen en eventueel baas en spullen verdedigen.
Tegenover vreemde mensen kunnen ze in het begin wat terughoudend zijn, maar dit hangt ook weer van de opvoeding af. Als de baas laat merken dat het bezoek welkom is, dan vindt de hond het ook prima.

De verzorging van de oren

Doordat de vacht van de Spaanse Waterhond doorgroeit en geen rui kent, groeien de haren in de oren ook door. Hierdoor ontstaan haarproppen in de oren waar viezigheid in kan blijven hangen en er broei kan ontstaan. Deze warme omgeving is een ideale plek voor oormijt, waar deze honden dan ook gevoelig voor zijn. Om te voorkomen dat viezigheid en eventueel oormijt in de oren terechtkomt, worden de haren in de oren zo eens in het half jaar getrokken. Dit kan door een dierenarts gedaan worden, maar dit kan ook gewoon thuis. Het beste kan men hiervoor een aderklem gebruiken (vaak wel verkrijgbaar bij de dierenarts). Als de haren verwijderd zijn, is het verstandig om met een oor-clean-middel het oor schoon te maken.De verzorging van de ogen

Ook aan de ogen moet soms wat extra aandacht worden besteed. Door de (vaak langere) vacht en de structuur die de vacht heeft blijft traanvocht (vaak samen met zand, stof, o.i.d.) in de ooghoeken zitten. Door het indrogen van dit vocht, ontstaan harde restjes bij de ooghoeken. Dit verwijder je door met de duim(nagel) en wijsvinger dit restje vast te pakken en uit de vacht te trekken. Als dit regelmatig gebeurt, vindt de hond dit geen probleem.


De verzorging van het gebit

Normaal gesproken hoeft men niets aan het gebit van de hond te doen. Het af en toe geven van een kauwbot of een flostouw is voldoende.
Vanaf 4 maanden gaan de pups hun puppygebit inwisselen voor het volwassen, blijvende gebit. Vooral in deze tijd is het noodzakelijk dat de pup iets heeft waar hij zijn tanden in kan en mag zetten.

Het is aan te raden om met de hond te oefenen om zijn gebit te tonen. Je kan hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Zowel bij de dierenarts of op show zal dit op prijs worden gesteld.
Met een hand houdt men de kop van de hond vast, met de andere hand trekt men de lippen van de hond omhoog, hierbij in het oog houdend dat de ogen van de hond niet worden afgedekt, dit wordt door de hond nl. als zeer vervelend ervaren.

De verzorging van de vacht.

De vacht van de Spaanse Waterhond wordt niet gekamd of geborsteld. De vacht is van een dusdanige structuur dat het niet of nauwelijks water vasthoudt.De Spaanse Waterhond verliest zeer weinig haar en kent niet de tweejaarlijkse ruiperiode die andere honden wel hebben.
De onder- en bovenvacht van de Spaanse Waterhond groeien in elkaar waardoor klitten ontstaan. Deze klitten worden uit elkaar gescheurd (indien nodig), zodat er strengen ontstaan.De vacht mag wel worden geknipt of geschoren, dit echter op één lengte.

Het scheren van de vacht

Omdat de Spaanse Waterhond geen haren verliest en de vacht het hele jaar doorgroeit, wordt de vacht ongeveer één keer per jaar geschoren. Dit scheren mag vaker, al naar gelang de persoonlijke voorkeur.De eerste keer dat de hond geschoren wordt is op een leeftijd van ongeveer 4 maanden. Dit gebeurt om de puppyvacht kwijt te raken.De vacht groeit met ± 1cm per maand en wordt op één lengte afgeschoren (of geknipt). Er wordt geen model aangebracht in de vacht (zoals bij een poedel). Honden die naar tentoonstellingen gaan moeten een minimum vachtlengte van 3 cm hebben en een maximale lengte van 15 cm.

De hond kan in elk jaargetijde geschoren worden. Het enige waarop gelet moet worden is zonnebrand. Een hond die net geschoren is moet, net als de mens na de winterperiode, niet te lang in de brandende zon verblijven. Als de hond geschoren wordt, moet men niet vergeten dat de haren tussen de voetzooltjes ook geknipt moeten worden. In de winterperiode is het sowieso verstandig deze haren te knippen, omdat zich in deze haren ijs kan verzamelen en dit kan wondjes veroorzaken bij de, gevoelige, voetzooltjes.

Het verkleuren van de vacht

Als je een bruine hond hebt en deze scheert, dan is de kans groot dat de vacht na het scheren een andere kleur heeft dan daarvoor. Dit kan bijtrekken naarmate de vacht weer langer wordt, maar het kan ook zijn dat de vachtkleur blijvend verandert.Bij een witte of een zwarte hond blijft de vacht na het scheren zijn eigen kleur behouden. Een zwarte hond kan onder invloed van zon en water wel bruin opkleuren. Dit zien we vooral op langere vacht.

kleur

De Spaanse Waterhond komt in verschillende kleuren voor. Als basis kleur kennen we zwart, wit en bruin (bruin in alle tinten). Daarnaast kunnen bruin en zwart voorkomen met wit.Dan kennen we nog de beige kleur (creme). Dit is een verbleking van zwart of bruin. Je kunt de basiskleur herkennen aan de neus. Een bruine hond heeft een bruine neus en een zwarte hond heeft een zwarte neus. Dit houdt in dat een beige hond met een zwarte neus, als basiskleur dus zwart heeft, met de verblekingsfactor. Beige kan dus ook voorkomen samen met wit, alleen is dit vaak niet zichtbaar.

bron: http://www.spaanse-waterhond.nl/
kaat
baby hondje
baby hondje
 
Berichten: 46
Geregistreerd: za 29 dec 2007, 22:43
Woonplaats: Hove

Re: de Spaanse waterhond

Berichtdoor kaat » wo 09 jan 2008, 19:11

Ik had nog nooit van deze hond gehoord en ik vond dat hij er wel tof uitzag en een grappige naam had
kaat
baby hondje
baby hondje
 
Berichten: 46
Geregistreerd: za 29 dec 2007, 22:43
Woonplaats: Hove


Keer terug naar Hondenrassen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

cron

Zoeken